Wednesday, December 29, 2010

"Badan hang tu bukan nak pakai sorang" erkk.. apakah??

( sila menggunakan loghat utara )


              salam semua.. hampa nak tau dak, arini ni aku jatuh longkang.. malu beb!! tapi tu bukan ceghitanya.. yang aku nak cerita kat hampa-hampa semua, lepas aku jatuh ja, aku dapat ceramah free daripada seseorang yang agak otai tak lain tak bukan ialah OPAH!!
 * a big applause *
                                     ceramah dia berbunyik lebih kurang lagu ni :


  Kak ngah oi,,,,, ( oi tu baca dengan panjang ) 
awat la jalan suka tak tengok kiri kanan.. 
hang main redah ja pasai apa?? kan dah luka-luka.. 
aku tak tau la hang ni.. main ikut sedap hang ja nak jalan.. 
hati - hati sikit kak ngah oi,,, ( kali ni baca pendek je )
 badan hang tu bukan nak pakai sorang ja.. ishk3,, hang ni la..

         aku pun usyar mak aku.. mak aku renyih ja.. aku pun carik akai nak balas apa kat opah ni.. tetibe spontan je ayat ni kuaq kat dari mulut aku, pun berbunyik lagu nih :

pakai sorang ja lah, penat-penat cheq bela badan
 sampai jadi montel lagu nih tau dak..
ingat senang ka nak bagi shed ( shared ) dgn org lain??

            aku renyih sorang-sorang.. mak dok jengui bijik mata tengok aku.. opah pulak dok geleng pala.. 

                                               "Sah anak hang tak dak marka lagi ni.." 

kata opah kat mak aku.. mak aku diam.. riak muka dia cam dok pikiaq sesuatu.. Amboi opah,, dok caras kata - kata aku pulak.. sakit betoi ati aku.. biaq pi la aku ada marka ka tak dak.. aku apa lagi, buat muka la..

              sampai - sampai kat rumah, aku ceghita kat adik aku.. adik aku mengekek gelak.. ham sap tol! tetiba adik aku yang lagi sorang bukak ceghita.. " hang tau dak angah, hari tu mak ada tanya aku yang hang ni dah ada marka belom.. mak risau la pasai hang dah konvo, tapi tak pernah ceghita kata dok ada kawan spesial, semua dok risau kat hang.." ya ka??? huish!! awat mak tak kata apa-apa kat aku?? hmmmm... aku pun balas "aku bukan tak mau ada marka - marka ni, tapi tunggu dulu la.. hampa pun tak habis ngaji lagi,, aku baru 22 tahun.. lambat lagi la nak pikiaq.." adik -adik aku semua dok cebik - cebik mulut.. hahahahaha!! ada aku kesah?? 


-memang tak dinafikan, kadang - kadang cemburu menjentik tangkai hati 
tatkala melihat kebahagian orang lain-


*pesanan penaja*


              pesanan untuk mak : mak tok sah risau la na, 
cheq bukan nya lesbian tak mau kahwin dgn laki. .
 cheq masih bernafsu kat laki lagi mak.. hahahaha
              
              pesanan untuk adik: woit! jangan ingat aku kata lagu tu, 
hampa blajaq main- main  pulak.. 
jangan dok suka ati nak repeat paper pulak..
 bila masa aku nak kahwin kalau hampa asyik dok repeat ja?? 
sian cikit kat aku..

             pesanan untuk opah: boooooooo!!!! sibuk ja!



Monday, December 27, 2010

~Just Like a Rose~

           hmmm.. petang - petang camni tetiba teringat kat seseorang.. rindu ke? entah, aku pun tak pasti.. tapi yang pastinya otak aku yang sempit ni memang tengah hebat menayangkan memori aku dan si dia yang pastinya bukan milikku.. : SENYUM PAHIT :   


for those yang aku maksudkan MSY aku ada 10 ucapan thanks yang belum aku ucap kat kau lagi:

1- THANKS sebab sudi kenali diri aku.

2- THANKS sebab sudi jadi kawan aku.

3- THANKS sebab bagi harapan kat aku.

4- THANKS sebab sudi dengar luahan time aku sedih, marah, gembira & menangis.

5- THANKS sebab sudi support aku dalam apa jua keadaan.

6- THANKS sebab tengok presentation bahasa inggeris aku, sebab kau datang aku jadi lupa nak cakap apa. :senyum:

7- THANKS sebab buat aku ketawa

8- THANKS sebab buat aku menangis.

9- THANKS sebab kau pergi & terus hilang menyepi dari hidup aku.

10- THANKS sebab treat me 'lika a rose..'

YOU TREAT ME LIKE A ROSE
YOU GIVE ME ROOM TO GROW
YOU SHONE THE LIGHT OF LOVE ON ME
AND GAVE ME AIR SO I CAN BREATHE
YOU OPENED DOORS I CLOSED
IN A WORLD WHERE ANYTHING GOES
YOU GIVE ME STRENGTH SO I STAND TALL
WITHIN THIS BED OF EARTH
JUST LIKE A ROSE

: menitis air mata:




Saturday, December 25, 2010

homaigosh! macam mane aku leh lupa pulak ni???

salam.. hye ols.. aksyelly sekarang aku tengah mengelabah sebenarnya.. aku boleh lupa hari ni ada orang yg sgt2 penting nak dtg umah aku.. aku tak yau nak cerita kat sape.. so, aku luah kat sini.. pelupanya aku!! bnyak mkan semut.. dush! dush! *pukul diri senirik*.. family aku bukan jenis makan tengahari punya orang, so kat umah aku memang tak der pape.. ok2.. chow dulu! mak da start bebel.. sori mak sebab anakmu ini lupa.. huuuhuuuu T-T papehal, aku hapdet lg pasni.. babai.. wish me luck guys!

Tuesday, December 21, 2010

kau lahir disambut gembira, kau pergi disambut duka..


ni gambar kucing aku.. buncit namanye.. jantina betina ibu kepada 7 orang anak 
( 2 kali beranak ).. buncit dah mati tadi.. kematian dia ditangisi oleh semua kerana cara dia mati sangat menyedihkan.. buncit mati lemas dalam tong air.. sedar-sedar tengok dia dah keras.. gambar ni aku tangkap 3 hari sebelum anugerah dekan.. lepas ni dah x der kucing yang suke curik ikan pastu buat2 x bersalah, dah x der kucing tamak yang konker whiskers sekor2 dia, da x der kucing yang suke sekodeng sebelum masuk rumah dan yang penting kat rumah aku dah x der kucing betina lagi!! sedihhh!!!!!!!!!!!!! aku harap sangat semua ni mimpi.. tapi x, ni realiti..aku kena terima hakikat yg kucing aku mati lemas.. buncit, aku minta maaf sebab tak cari kau tengahari tadi, tp sepanjang hayat kau, aku da cuba jadik tuan yg baik, mungkin jodoh kau x lame dengan aku.. kau tetap di hati aku.. aku sayang buncit.. MyEm0.Com

" Pergilah dulu, nanti saya datang "

            salam.. nak tau tak bebaru ni aku pergi rumah Pak Cik Ami aku a.k.a abang kepada ayah aku.. hari tu dorang ada datang kedai, tapi aku tak de sebab ade event kat kolej aku.. so, bebaru ni aku pn ikut ayah aku pergi umah pak cik aku.. sekadar berbasa - basi.. how nice i'm.. huhuhu .. pak cik ami aku ade 5 orang anak, 2 dgn bini pertama 3 dgn bini kedua.. huhuhu sekarang aku nak cerita pasal anak pak cik aku dgn bini kedua.. 


           anak bini kedua ade 3 orang.. sulung hisyam a.k.a abg, kedua umairah a.k.a biyah/kakak & yg last akim a.k.a adik.. p.cik & m.cik aku bizi.. al-maklumlah laki bini polis.. dulu masa dorang kecik & menetap kat kuang, aku selalu la pergi jaga dorang.. tapi sekarang dorang dah pindah selayang.. so, nak jumpa dorang memang sgt2 susah.. 


           dah mak ayah bizi, dorang selalu tinggal kat rumah.. yepp,, tinggal kat rumah bersendirian tanpa pengawasan org dewasa.. dari pagi sampai malam karton je la jadik kwn dorang.. kesian kan.. ramai yg kata, karton boleh beri kesan negatif kat budak-budak, tapi dlm kes dorang ni aku rasa karton banyak bagi manfaat kat diorang.. tak percaya?? jom bace cerita pasal diorang ni..


 membaik pulih hubungan adik beradik


biasalah budak-budak, bergaduh tu biasalah.. aku ingat lagi aku pernah tengok karton dengan dorang, karton omputih yg anjing jadik watak utama.. tak tau la cerita ape.. anjing tu cakap, " kitakan adik beradik, tidak boleh kedekut " aku tengok je la kan.. x der pape effect pon.. tambah-tambah anjing yang cakap.. tetibe si kakak pergi kat adik, kakak cakap " akim mainlah permainan biyah ni.. kitakan adik beradik " akim jawab " terima kasih biyah " huuuu~ sgt2 terharu ye.. si abang teruskan tengok karton tu tanpa pape perasaan.. cis! hati kering sungguh.. 


sikap tolong - menolong


aku dulu pernah jaga diorang ni.. budak - budak buat sepah, u noe kan camner.. sikit2 mengemas.. tapi tak penat pun.. huhuhu si abang selalu tolong aku.. yep.. abang memang rajin.. kadang2 dia panggil adik -adik suruh mengemas sekali.. taw ape nyanyian dorang??? "ape yang penting?? KERJASAMA!" hehehehehe.. tapi citer wonderpet memang best.. aku pon tumpang sekaki tengok.. 


bahasa yang terkawal 


budak-budak senang terikut dengan keadaan sekeliling.. macam tu jugak dengan budak2 ni.. ada 1 hari ni si adik buat abang marah, aku tengokkan aje, tetiba si abang cakap, " ni yang buat abang naik darah ni" huiyyoo.. giler skema ayat dia kan.. huhuhu pastu si kakak ni nak pinjam barang si abang.. 


 kakak : abang, biyah nak pinjam ni boleh?
abg : eh, kata dekat akim, ni bukan milik abang..
kakak : ni milik abang la..
abg : ye ke?? ambil lah.. 


sedap dengar kan??

tyme ni pulak si adik merajuk dengan si ayah. adik aku syukor, pergi panggil dia turun kereta, nak ajak pergi makan..


syukor : akim, jom turun.. nak makan tak?
adik : pergilah dulu, nanti saya datang.. ( sambil muncung mulut )


 so sopan kan?? 


          eh, lupa nak cakap.. ayah aku pergi rumah pak cik aku sebab nak hantar bateri kereta, bateri dia kong terus.. masa dorang tengah pasang bateri tu, aku dengan si adik ni menyibuk nak tengok sama.. nak bukak bateri tu kena pakai spanar kan, kebetulan dlm kereta pak cik aku x der menda alah tu, spanar bapak aku pulak abang aku pinjam, so perpaksa pakai playar.. masa tukar bateri tu jam pukul 10.30 malam.. nak ketuk rumah jiran pun rasa mcm segan kan.. kalau bukak nat pakai playar, gigi nat tu  boleh rosak.. pak cik aku pon cakap, " sah gigi nat rosak ni.. aku da paham sgt " tetiba si adik ni menyampuk " huiyyo, kereta ayah hebat, kereta ayah ada gigi.." erk.. apakah?? tetiba semua gelakkan si adik.. tak pasal2 kan.. 


pic from abg google
adakah imej ni yang dibayangkan oleh si adik??  huhuhu

dah puas kena gelak, aku pon nyembang2 dgn si adik.. adik asek nuat gaya superhero.. aku pon ape lg, bawak kua hp terus snap aksi dia.. jom tengok.. 


gaya masked rider ke hape ntah..


superman terbang.. ye ke???

 aku : akim buat abugid ke?
akim : bukanlah.. tak tahu, tengok jek.. 


cuba tangkap gambar skema.. 

korang perasan tak semua gambar ni si adik tutp mata?? aku pun baru perasan hari tu, rupanya mata si adik ni x boleh kena flash.. tak tahan katanya.. dia siap pesan kat aku lagi suruh padam gambar dia yang mata tertutup.. tak kacak.. semua mata tutup kot.. aku angguk je, tapi x buat pon.. huhuhuhu 

p/s : tahun depan dia tadika, tak sabar nak tunggu kisah dia kat sekolah macam mane.. :)










Friday, December 17, 2010

aku rela biar pun mata aku rabun!

        hyep.. aku ingat lagi masa aku sem last ( dlm bulan 1 tahun ni ) aku telah diperkenalkan cerita "He's Beautiful" lakonan Jang Geun suk, Lee Hon Ki, Jung Yong Hwa & heroin dia Park Shin Hye..  cerita dia pasal seorang perempuan ( Park Shin Hye ) terpaksa menyamar menjadi lelaki untuk menyelamatkan karier abang kembar dia dan menjadi seorang artis serta menganggotai kumpulan A.N.JELL.. cerita ni bagi aku agak best sebab cerita dia comedy + romance + music.. yepp!! aku memang minat music.. 

                            
                                                             barisan pelakon @ ahli A.N.JELL 

     Jung Yong Hwa!! cuke2!! ehem! minta maaf.. aksi luar kawalan.. oh ye.. aku bukan nak wat sinopsis cerita yer, tapi aku nak bagi taw cerita ni sedang dimainkan kat 8tv pukul 8.30 malam setiap isnin hingga jumaat.. Yeay!! cuke33x! walaupun dah pernah tengok cerita ni, tapi tetap nak tengok lagi sebab subtitle bahasa melayu.. yang dok tengok selama ni subtitle bahasa inggeris.. mane la nak taw kot2 ape yang aku paham selama ni salah ke, leh la diperbetulkan..  hehehehe  adik2 aku semua dah bising2, sebab aku dok depan sekali, menghalang laluan katenye.. cisciscis!! ye la.. aku ni rabun, tapi spek mate nan hado! terpaksa la duduk betul2 depan tv... janji mata aku puas.. 

      kalau korang nak tahu, suara depa semua ni sedap2 belaka.. ye la kan, depa ni penyanyi, lee hong ki dgn jung yong hwa kan ade band masing2.. lee hong ki FT island, manakala ( ayat buku teks) Jung yong hwa C.N blue.. 

      tapi antara dorang semua ni aku lagi prefer suara Lee Hon ki la.. sedap & lunak.. geun suk suara dia mcm kasar sikit.. ini pendapat aku la.. jgn lak kipas.susah.mati geun suk maki aku plak.. ni juz pendapat je okey.. kat sini aku letak lagu "still" tapi dinyanyikan oleh orang yang berbeza.. dengar taw.. 


versi Lee Hong Ki



versi Jang Geun Suk

haa.. dengar okey.. korang nilai la mane yang lagi sedap.. kalau aku, aku lagi prefer suara Lee Hon Ki.. sape setuju angkat tangan!! 


       






Monday, December 13, 2010

aku dibuli??? ya kah??

            hyep.. salam.. arini dah lepas semua tekanan yang aku tanggung selama seminggu.. aku dah interview untuk KPLI.. ho mai gosh!! betul ke aku da interview ni?? mengong kejap.. aku pikir-pikir balik, aku pon tatao ape yang aku jawab.. entahlah, kalau ade rezki adelah.. 


             mase interview mcm2 aku kene.. kene ikrar la, bace syair tapi berlagukan mcm baca Al-Quran, adekah ini pun dinamakan buli?? hmmm susah hati nyer..  soalan pon susah2.. adakah ni petanda yang aku x akan dapat?? and yg buat aku cuak dia tanya berat badan aku.. ho mai gosh!! hemmm... memang x dapat la tu.. redha je la.. 


               okey, tutp cerita pasal 2.. tadi aku BW kejap, and then aku termasuk la dlm blog cik hans, tetibe nampak entry beliau pasal lagu OST putera katak.. SOLEHA ko jgn syok sgt, mentang2 la ko minat cerita ni.. hehehehe...





klik play untuk dengar..

bolehla lagu ni.. walaupun macam ade sikit2 lagu budak2.. okey, layan la dulu lagu ni.. aku nak tido.. really2 tired.. good nite.. 

Sunday, December 12, 2010

A.k.u S.a.n.g.a.t C.U.A.K~ O-Em-ji!!

hye u ols.. nak taw tak,, sok adelah ari penentuan untuk aku samada aku dapat mencapai impian aku atau tak... oh Tuhan,, aku begitu takut.. tp selepas dapat nasihat daripada kawan ayah ptg td, aku da dpt sedikit semangat.. hemphh!! aku boleh! INSYA-ALLAH.
okey,, sekarang adalah masa untuk aku tengok2 ape yg aku study.. hemmm.. but before it, aku kene check dulu perkara2 yang aku patut buat especially benda yang aku nak pakai untuk hari esok,, mane tau tengah2 study tertidoq ka.. 

(1)
Solat Isyak
-sgt penting ye adik2..
CHECK!

(2)
dompet (pastikan berduit) & tisu dah masukkan dlm handbag
CHECK!

(3)
baju dah bergosok
CHECK!

(4)
jam dah dikunci
CHECK!

(5)
msg wish Good Luck kat kwn2
BELUM!
okey, skang nak msg kwn2 dulu.. korang doa2kan aku yerk.. salah silap mintak maaf..
                                                 
                                                          SEKIAN TERIMA KASIH.. ^_^

Friday, December 10, 2010

jodoh owh jodoh.... mane kau pergi jodoh oi??!!!

       salam semua.. korang ade bace paper semalam x?? paper sinar kot.. aku pon x sure.. aku carik2 balik paper 2 da x der... mcm ni, aku ade bace pasal seorang perempuan cina yang buat agensi carik jodoh.. sebenarnya biase je kan, apedehal la yg menarik sgt pasal bukak agensi jodoh ye x.. tapi aku bace jugak kot2 dy bagi tips... heheheheMyEm0.Com..    
       bace punye bace tetiba aku tertarik dengan statement pompuan cina ni.. dy cakap "RATA2 PEREMPUAN BERCINTA KETIKA WAKTU BELAJAR, JIKA DIA TERLEPAS PELUANG ITU SUSAH UNTUK BERTEMU JODOH KETIKA DI ALAM PEKERJAAN".. lebih kurang mcm ni la ayat dia.. x per.. aku try carik lg.. kalu aku punye ayat terpesong sgt, aku hapdet len yer.. 
        aku pon mula terpikir2.. kenapalah aku x becinta tyme study dulu?? ( bajet ade org nak kat ko jek ha3..) mcm mane ni?? aku da kerja sekarang ni.. ape patot aku lakukan??!! dahi mula berpeluh2.. mata da start berpinar2.. ape yang patot aku buat? perlu ke aku berhenti kerja dan sambung belajar?? arghhhhh!! pusing kepala aku dong..!! ape lagi,, bunuh diri makan clorox.. CHOOYYYYYY!!! ( nabi x mengaku umat yer kalau bunuh diri)
         Rileks2.. jgn kalut yer.. Allah kan dah janji,  DIA menciptakan makhluknya berpasangan.. itu mungkin teori perempuan cina tu.. hakikatnya jodoh semua Allah yang tentukan.. ustaz aku pernah bagi tips2 mudan nak dapat jodoh.. aku try senaraikan yerk ape yang aku ingat.. 


  TIPS2 MUDAH NAK DAPAT JODOH :


1 . hati mesti bersih..  
     - ye la, kalau da hati korang 2 asek nak mendengki, asek nak busuk hati kat orang, korang rase2 ade orang nak ke??? bia muka buruk tapi hati baik.. betul x??
ingat lagi x betty, si 'hodoh' yang cantik budi pekertinya



2. jaga penampilan..
    - perempuan atau laki same jek.. kebersihan tu memang penting.. kalau muka mcm Jong Yung Hwa / Park Shin Hye, tapi selekeh, err... no komen.. korang pon tau ape jawapannye.. 


huhu~ cuke2.. jong yong hwa!!


3. tak der yang perfect kat dunia ni..
    - aku taw ramai yang letak ciri2 lelaki / perempuan idamannya.. x salah.. tapi jgn terlalu mencari yg sempurna sebab hakikatnya x der manusia yang sempurna kat dunia ni..


4. for girls..
     - ustaz aku cakap lelaki suka perempuan yang pandai jaga tutur kata dia, bukannya jenis yang senang sangat mencarut apatah lagi yang senang mencarut dan memaki orang.. ~ jgn yer.. malu u ols~


elok ke??? 

5. lelaki dan perempuan setaraf..
     - aku taw zaman sekarang ni ramai perempuan yang nak membuktikan diri mereka setanding lelaki.. why not dalam kes nak carik jodoh ni kite tunjukkan sikit yang kite memerlukan kaum lelaki sebagai pembimbing dan pelindung kite?? 


6. banyakkan berdoa
   - setelah semua korang dah buat tapi still x dapat jodoh, banyak2lah mengadu dekat Allah.. sesungguhnya DIA maha mendengar.. 
   
- klik untuk tumbesaran tanpa was-was -

                                 diantara contoh doa2 yang boleh diamalkan.. 

akhir kata, kalau still x jumpe jodoh lagi, jgn la kelam kabut... semua Allah telah ciptakan berpasangan, cuma cepat atau lambat je sampai jodohnye.. x semestinya anda masih single menunjukkan anda seorang yang loser.. JANGAN sesekali berfikiran macam tu okey.. JUST RILEKS..










p/s : rajin2 klik yer..








Wednesday, December 8, 2010

sabak bernam,, i'm BACK!!

helliaw~ MyEm0.Com lepas settle kerja kat kolej, maka dgn rasminya arini aku kene pegi sekolah menengah aku dulu sebab nak amek sijil STAM pulak.. memula rancang bapak aku yang nak hantar, tp last2 minit x jadik, along aku yang hantar.. huuuuuuu~ x cuke2!! MyEm0.Com  ( aku dgn along da x rapat cam dulu )


            kitorang bertolak pukul 9.30 a.m.. disebabkan aku lapar, so aku pon beli nasik lemak ngan milo ais tok makan dlm kereta..  aku tutup ekon, aku bukak tingkap.. ye la kan, kang busuk plak kete dy.. & mcm bese, along buat muka x puas ati.. - ADE AKU KISAH?- aku makan dengan lajunye.. x sampai 5 minit semua makanan aku dah habis.. hehehehe beselah, lapar sgt2..


              sekolah aku terletak kat sabak bernam.. ko bayangkan la jalan ke sabak bernam kan pokok je kiri kanan.. bosan giler.. x sampai kat bestari jaya aku da tido..


ZZZZZzzzzzz

zzzzzzzzzzzz

zzzzzzzzz

zzzzzz

zzz

zz

z


MyEm0.Com



                                             - 1 SETENGAH JAM KEMUDIAN -


wuaargghhhh~ da sampai kat sabak bernam.. uiksss!! laju giler dy bawak.. huuuu~ akhirnya jejak jugak aku kat cini.. huuuuuu~ badan pon da saket2.. aku betul2kan tudung & baju lalu melangkah keluar dengan konpidennya.. jalan dua tiga tapak,,,,,,, MyEm0.Com erkk.. betul ke ape yg aku nampak ni??? oh yeah.. memang betul la... taw sape yg aku nampak?? orangnya ialah -----------> !!!USTAZAH AMINAH!!!


ni la ustazah yang suka denda aku sebab pagi2 kua dari asrama lewat.. huuuuuuu~ MyEm0.Com
aku ingat lagi ustazah ni pernah cubit mulut aku sebab tyme aku kene denda aku sempat lg sembang2 dgn kawan aku.... henci2x!! 

  tapi 2 semua dulu.. sekarang ini aku rase bersalah pulak dgn ustazah ni.. dah bnyak kali kitorang balas2 sms, kadang2 tyme hari raya aku telefon ustazah Aminah.. hmmm ustazah ni baik sebenarnya,, biaselah kalau dah jumpa anak murid ketegaq, sape2 pon boleh naik angin.. heheheheehhee~




kelas aku mase tingkatan enam bawah


kelas aku mase form 5



tempat aku suka lepak & borak2


tempat aku selalu kene kutip sampah & juga merupakan kawasan di mana aku kena cubit mulut dengan ustazah aminah.

semua ni kenangan yang aku x kan dapat dekat mana2, hmmmm i wish i can get it back.. tp semua 2 mustahil kan.. so,,, simpan aje dlm hati.. hihihi~ 

Tuesday, December 7, 2010

Finally, i get it back!!

hye~ huhuhu semalam aku pegi kat kolej aku tok siapkan sijil ape yang patut untuk interview ( padahal bukan wat pon..)  best, but da best part is my dad bg tinggal semalaman kat citu.. hehehehe ekceli, my dad susah nak lepaskan anak dara dy ni bermalam kat tempat selain daripada rumah.. huuuu~ its not mean yg aku ni anak manja okey, juz my dad x bagi.. ( typical komen ) hehehehe..


Aku x pergi sorang2 kat sane.. biaselah pompuan, mesti la nak berteman.. (erk.. ke aku je?) aku telah berjanji sehidup tapi x semati untuk pergi kolej dgn kwn aku, siti soleha namenye.. kecik2, comey2 tp aku paling suke tengok lesung pipit dy.. ( padahal dy yg selalu chewi2 ( menunjuk2)  lesung pipit dy kat aku ) hahaha~ jgn marah..    :GELAK KEJI : MyEm0.Com 






hahahaha~ saje je letak gambo manje2.. huhu

BTW, sol aku taw ko selalu bace blog aku, so aku nak ucap thanks sebab sudi jadik kawan aku.. i'm really appriciate (ntah btol ntah x aku eja ) that... MyEm0.Com 

*************************************************************
okey, tutp citer pasal soleha, skang aku nak citer pasal kwn aku lg sorang.. aku penah wat entry pasal ni dulu, tp aku padam atas sebab2 keselamatan.. huuhuuhuu~ okey, aku buat ringkasan cerita la erkk.. aku ade kwn, seorang lelaki.. kitorg dulu rapat la jugak, tp sejak dua sem kebelakangan ni kitorang mcm da renggang.. ekceli dy baru kontek aku semalam.. kitorang nyembang2 & x la lame mane, dlm 15 minit kot.. walaupun 15 minit, tp aku dpt rase perasaan seronok mcm kitorang nyembang tyme kitorang rapat dulu.. hmmm~ hehehehe da best part is i get reward from him..MyEm0.Com  memang la x seberapa, tp ntahla.. aku rase seronok.. Finally i get it back! aku harap kitorang akan mcm ni selama2nya..  MyEm0.Com - mood sedih -

Saturday, December 4, 2010

berita lagi gempaQ!

hai~ MyEm0.Com ( x der mood ).. selepas dpt berita gembira ni, tetibe aku dapat "surat" cinta dari PTPTN.. hah!!!!!! pengsan kejap..
--
----
--
----
-------
-
-
---
--
--






 >>>> 5 MINIT kemudian <<<< 








adeh... taw sebab ape aku terkejut?? tengok neh...


-klik tuk percambahan yang produktif-


pengsan aku tengok.. ye la.. aku pinjam 48k je kene bayor 61k.. WTfish?! kot ye pon kos pentadbiran x kan la sampai belas2 ribu kan??? x taw nak cakap ape.. juz bayo je la.. MyEm0.Com

Thursday, December 2, 2010

Sesungguhnya Allah itu memang bekerja di dalam rahsia ~ Alhamdulillah~



Alhamdulilllah.. tak taw aku nak cakap ape lagi.. 1st tyme mintak and terus dapat temu duga.. Allah memang bekerja di dalam rahsia.. Syukran Ya Rabb..


P/s : sampai menangis kot aku bile bace ni.. hmm.. so, mulai sekarang aku memang nak kena bnyak2 wat latihan.. huhuhu.. wish me luck guys!

bila la semakan keputusan temuduga KPLI sr ambilan januari 2010 nak kua nih???

wuuuuu~ daripada malam semalam jantung aku berdegup laju... takut nye nak tengok result temuduga nanti.. harap2 dapat la... kate kua arini, tapi sampai sekarang x ade pon kat website KPM.. x per2.. aku akan cube bersabar walaupun jantung aku da nek sakit nih.. hihihi~ sabar okey miki?!



Wednesday, December 1, 2010

♥♥ My poor lil tom ♥♥

hola~ hehehe hati tengah hepi sebab blog maken chantek, even ade banyak masalah pakai template ni.... oow yeh! lupe nak ckap, sori eh sebab pasang lagu & auto play.. nanti da bosan aku ubah setting dy okey.. jgn mara haaaaa~ eksyeli aku nak cerita pasal kucing aku namenye tom.. hmm.. sedih sgt.. EH! tom x mati tau, tapi dy ade KUTU! ulang sekali lagi K.U.T.U!! geram la.. mane ntah dpt kutu tu.. kucing2 len okey jek.. x pepasal kene kuarantin.. family aku semua pulaukan tom.. kecian aww.. dulu tyme dy suci murni semua nak main2 dgn dy, skang dy dlm kesusahan semua biarkan dy melukut di tepi gantang..


*Tom di zaman kegemilangannya*

pagi tadi aku pergi beli syampoo kutu.. mahal giler.. RM19.90! baju kat pasar malam baru RM 10 weh.. huuuuuuu~ geram la sape yg bagi kutu kat kucing aku ni.. MyEm0.Com kesian aku tengok dy tergaru-garu.. sampai aku pon konpius samada tom ni kucing ke monyet..( heh! x lawak la miki oi! )

sampai je rumah aku terus mandikan Tom.. x sangka rupenye Tom ade "silat".. habis teruk tangan aku kene cakar.. x pepasal aku tepuk kepala tom.. diam je dy.. ak pon terus la syampoo & mandikan tom.. - syampoo tu panas okey-  and yg x leh blahnye syampoo tu siap sekali dgn conditioner.. hahahahaha~ tergelak - gelak mase aku mula2 baca..

 mase tengah mandikan tom, pikiran aku melayang2.. mcm2 aku pikir.. kalaulah kutu ni mcm hantu, panggil je bomoh, mcm cerita kat TV bace bismillah pastu Allahuakbar terus kua hantu, kan best kutu  mcm tu jugak.. bukan ape, sian dkt tom asek garu2.. sampai luka telinga dy.. x pun mcm cerita karton ape ntah yang dy tiup seruling pastu umpan semua tikus masuk dlm sungai, akhirnya mati tikus2 itu.. aku reti la cikit2 men rekoder, lebih kurang la tu kan? aku tiup rekoder pastu umpan kutu2 terbabit masuk dlm unggun api.. haaaa~ mcm best je kan... hehehe tu semua angan2 jek.. 

besok pagi aku nak kene periksa 14 ekor kucing aku sape lg yg ade kutu.. wuuuuuuuuuu~ doakan aku sabar yep.. okey.. PAPAI



Monday, November 29, 2010

Mak kau punya susu, kau yang berlagak pehal? ~ peribahasa versi Karam singh walia ~

hye~ bertemu kembali.. da beberapa hari x update blog sebab aku demam.. huuuuu~ MyEm0.Com ni baru la boleh gelak2 & cakap2.. kalau x, nak bersuara pon aku malas.. aku bersuara dlm facebook je.. ngehh..~  weyh miki, Fb ko larat plak, nak update blog x bleh!!  ( marah blog kepada aku ) heheh~ sori lah.. nak menaip panjang2 x larat la, plus nak kene pikir lg.. kalau Fb aku tinggal nak balas komen kawan2 aku jek.. huuuu~ ( ALASAN!) 


**********************************************************


Sebenarnya aku nak cerita tentang perihal ( ceh, ayat buku teks ) ape yg berlaku kat aku pagi ni.. mcm biasa la kan, budak2 da cuti sekolah, so secara otomatiknya aku pon cuti gak la.. juz kekadang datang sekolah buat penyelarasan kelas.. dah cuti panjang ni, secara otomatiknye pon aku tolong mak ayah aku kat kedai, ye lah kan selama aku keje jarang sgt aku nak jejak kaki kat kedai, ni dah cuti rajin2 la pegi menolong ye cik miki.. nak di jadikan cerita kedai bapak aku ni dekat sgt dgn sekolah menengah kat taman perumahan aku.. skrang plak budak2 tengah SPM, so memang masyuk cikit la.. tyme waktu senggang antara paper 1 & paper 2 dorang dtg sarapan kat kedai ayah aku.. ALHAMDULILLAH~ 


dah dekat seminggu lebih dorang exam, memang aku x der masalah langsung dengan budak2 ni.. tambah2 budak laki kan, memang senang layan dorang ni berbanding budak perempuan.. biaselah kan, perempuan.. itu nak cikit, yang ni nak banyak, mcm2 hal~ * eh! ko pon pompuan jugak cik miki!*  hehehehe~ MyEm0.Com lupe pulak.. okeylah, SEGELINTIR jek yg cerewet.. len sume okey kot.. 


dah habis makan, tinggal nak bayar jek.. ade seGROUP budak2 ni mintak aku kirakan.. okeyla, aku pon pergi.. aku x der masalah nak kira, yg jadik masalahnyer, dorang ramai, pastu bayar asing2, sorang2 hulur duit x main ringgit2 ah, men hulur puluh2 sume.. x kan aku nak ulang alik patplohlima kali kowt.. kedai bapak aku ni bukan besar bilik air dorang pown.. x larat nak ulang-alik..  aku cakap la, ADIK, DATANG DEPAN LA, SENANG CIKIT AKAK NAK KIRA.. dengan aku x der suaranye, cakap pon mcm x larat.. bawu bek demam kan.. budak2 tu semua dtg depan, except 1 couple ni jek x nak dtg.. Wadefish??!! yang aku geram 2 budak pompuan 2 cakap " kalau sakit x payah keje, menyusahkan betol!" WTH?! kedai ni bapak aku punyer, ade aku kacau ko ke minah?! geram betul aku.. yag paling aku x tahan 2 ayat last dy, " baru keje kedai dah belagak"..  ehh!! ko ni memang dah melampau! aku diam je.. dlm hati memang aku dah sumpah seranah.. aku wat bodoh jek.. last2 si pompuan nye dtg.. dy cakap "MILO AIS". aku balas la " MILO AIS JE?" pompuan 2 da buat muka.. aku wat donow jek.. dy hulur RM5.. ulang sekali lagi ye RM5! stakat RM5 ko nak berlagak dgn aku, baik ko pergi terjun longkang la.. aku pulang balik RM3.50.. so, harga milo ais di kedai pak yan adelah berapa adik2?? haa~ pikirla senirik yer... hihihi ok, sambung cerita.. mase aku pulangkan duit tu, kebetulan ade mak anak murid aku dtg, nak beli nasi lemak.. " Ustazah, nasi lemak 4 bungkus yer.. " aku tengok budak tu terkujat.. aku pon balas, "eh kak, x pyh la panggil ustazah, panggil sy umi je.." hehehehe~ humble itu penting okey~ MyEm0.Com huuuuu malu~ ye lah kan, yg belajar dgn aku akn anak dy je... x yah susah2 la.. hehehe.. 


aku ingat budak tu da settle je kat citu, rupanya x.. tyme dy blah dgn pakwe dy, boleh lg dy sound tepek kat aku, " ustazah pe perangai mcm ni" ni da melepasi fasa 3 tahap sabar aku ni.. aku pon pergi kat dy, aku tepuk bahu dy, so terjadilah perbualan "mesra" seperti dibawah:-






aku : kejap2, kamu x puas ati ape dgn akak ni?? >> cube utk berdiplomasi <<
dia  : buat muka x puas ati..
aku sambung lagi:
kalau x puas ati cakap.. terus terang akak cakap, akak x heran la kalau korang x makan kat kedah ayah akak.. > ayat hujung 2 aku tekankan cikit <  tp korang ni memang da cabar tahap sabar akak.. baru SPM da berlagak.. > ayat seterusnya aku pakai -kau , aku- je..< dari tadi ko perli2 aku kan.. kau ingat aku ni sape? family ko? aku kenal ko pon tak.. len kali blajar berbudi bahasa cikit..  tetiba adik aku dtg, dy tarik2 tgn aku.. budak laki 2 pon dah cuak2 tarik tgn awek dy.. budak pompuan 2 tengok je aku.. aku pedulik hape.. tyme aku umur dorang2 ni, nak tinggi suara kat orang yg tua dari aku pon aku x berani, ni kan nak sindir2.. last2, dorang blah je dari citu.. geram betul la! aku plak kene marah dgn bapak aku.. hmmm! aku diam jek.. nak buat mcm mane.. kurang ajar sgt kan...????!! 


ni la masalah budak sekarang.. duit yg dorang dpt tu pon mak bapak yg bagi, berlagak mcm dorang yg penat lelah carik duit.. kalau bukan sebab mak kau susukan kau dulu, x der la kau nak hidup sekarang ni.. dah besar panjang nak kurang ajar.. pergi ucap terima kasih kat mak kau la wei.. sebabkan perangai dorang ni, mak bapak & cikgu2 yg disalahkan.. x percaye? okey aku bagi situasi:


situasi 1 : 
korang nampak ade budak sekolah maki org tua.


ape yg korang akan cakap?


a- kurang ajar betul! cikgu dorang x ajar ke??
b- kurang ajar betul! anak sape la ni? mak bapak x ajar ke?
c- kurang ajar betul! bijaksan sungguh tindakan beliau.


ape jawapan korang? mesti la A & B kan?? sape yg disalahkan?? haaa~ taw pon korang..  aku tak taw la besok budak 2 dtg lagi ke x.. tungguuuuu je la.. MyEm0.Com papehal aku cerita besok okey?? bye~

Saturday, November 27, 2010

5 perbezaan ke'POWER'an antara mak aku dgn mak korang ~ juz for fun~

Semua orang akan menangkan mak masing2, so ni hujah aku yg mengatakan mak aku power dari mak korang :-

1- mak aku keturunan mamak tp da generasi ke-6, so yg terlekat cikit2 juz adik perempuan aku yg 2nd last.. ape yg power nye?? hehehe mak aku kawen dgn ayah aku yg berketurunan cina generasi ke-3.. 3x2=6. hahahaha!!! lol

2. mak aku x amalkan minuman kacip fatimah ke, kacip jamilah @ kacip diana, tp mak aku sgt bertenaga.. BUKTINYA!! mak aku pernah membebel kat aku 3 hari berturut2, berhenti tyme mandi, mkn, solat n tido.. mak ko ade?? hehehehe

3. mak aku ade kuasa superhero,,, actually mak dgn ayah aku bukak kedai makan, so balik lewat2 mlm.. tyme mak dgn ayah aku balik, kitorang sume dah tido.. pada satu malam ni, abg aku terjaga dy pegi bilik air.. dy nak masuk bilik, dengar bunyi sssstt ssstttt, abg aku pon pegi la tngok kat ruang tamu, nampak ade lembaga tengah duduk kat kerusi.. abg aku bukak lampu, rupanya mak aku tengah kira duit, yg magiknye mak aku kire dlm gelap woooo~ alasan mak aku x nak kacau adik aku yg kebetulan tidur kat ruang tamu..  smpai sekarang mak aku kene bahan sebab kire duit dlm gelap.. mak aku ade kuasa lihat duit dlm gelap.. mak korang leh celen mak aku ke???

4. mak aku ni ahli silap mata sebenarnye, tp x mau bagitau.. aku ingat lagi kecik2 dulu, aku nampak mak aku buat peneram @ telinge keling, bila mak aku panggil mkn, aku tengok peneram 2 da jadik biskut.. haaaaaa~ magik x??? 


5. perbezaan yang terakhir yg membuktikan mak aku sgt2 power ialah dengan melahirkan kami adik beradik.. hehehehe la... x caye pulak.. boleh ke mak korang beranakkan aku dgn adik- bradik aku?? x leh kan.. kalau mak korang leh beranakkan aku, maknenye mak korang 2 mak aku, & kite ni adik beradik lah.. hehehehehehe






p/s :- Entry ni juz tok suke2 jek.. jgn ambil hati.. mak kite semua adalah yg terbaik kan.. so, mulai hari ini, jom same2 kite menjadi anak yang terbaik untuk mak ayah kite.. takbir!!!!! Allahuakbar! >>> sambil diiringi lagu " jika kau fikirkan kau boleh, kau yakin boleh melakukan, bla33... sambung senirik.. hehehehe)




* sebenarnya aku dapat idea tulis n3 ni bila aku tengok harga susu baby boleh cecah RM100++.. mahal giler! tetibe aku rase sebak.. ye lah kan.. aku ni bukannye anak yg mithali, sometimes ade jugak derhakanye.. tp aku akan cuba yg terbaik untuk menjadi anak yg terbaik diantara yg terbaik.. yes! i can do it!





perjalananku masih panjang

Daisypath Friendship tickers
 
ch3kgu's stori3s Blogger Template by Ipietoon Blogger Template